top of page

Meer informatie over voedselmotten.

Je hebt verschillende soorten voedselmotten:

Indische meelmot ook vruchtmot genoemd.

Cacaomot of de Tabaksmot.


Je bent deze voedselmotten vast en zeker als eens tegen gekomen. Het is een klein insectje van circa 1 à 2 cm groot dat verschillende tinten bruin kan bezitten, afhankelijk van de soort. Wanneer je een voedselmot dood mept, blijft er een stoffige vlek achter.


De voedselmot dankt zijn naam aan het voedsel dat de larven eten:

  • De larven van de meelmotten zijn dol op granen en meel. Daarom komen ze veel voor op plaatsen waar deze veelvuldig gebruikt worden zoals bakkerijen, restaurants, keukens, … .

  • De larven van de vruchtmot houden van noten, gedroogd fruit en diervoer.

  • De larven van de cacaomot verkiezen cacao en tabak.

Maar dit wil niet zeggen dat ze geen andere voedingsmiddelen eten. Elke voedselmot eet naast hun favoriete voedsel ook meel, granen, gedroogde vruchten, bonen, rijst, specerijen, noten, vogelzaad, chocolade, thee, cacao, cornflakes, poedermelk, havermout, pasta, diervoeders, … . De larven vreten zelfs plastic en karton. Daarom kan het gebeuren dat je deze larven aantreft in verpakkingen van levensmiddelen. Je kan de aanwezigheid van de larven enerzijds opmerken door kleine gaatjes in de verpakkingen en anderzijds door een fijn, wit spinrag dat ze spinnen binnen in de verpakkingen.


De voedselmot legt zijn eitjes altijd in de aanwezigheid van voedsel. Op die manier zijn de larven onmiddellijk van voedsel voorzien wanneer de eitjes uitkomen. De larven zijn kleine, witte wormpjes van een halve tot één cm lang met een donker kopje. De larven spinnen een witte spinrag. Wanneer ze uitgegroeid zijn tot een rups spinnen ze een cocon waarin de rups zich verder kan ontpoppen tot een volwassen voedselmot. Het verpoppen duurt ongeveer 2 à 3 weken.

Als de voedselmot zich heeft verpopt gaat het wijfje onmiddellijk op zoek naar een mannetje om te paren. Na de paring sterft het mannetje. Het volwassen wijfje leeft ongeveer een 2-tal weken en in die tijd kan ze tot 500 eitjes leggen. Ze zoekt hiervoor altijd een gunstige plekje binnenshuis, dichtbij een voedselbron. Het uitkomen van de eitjes is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en duurt zo’n 6 tot 12 dagen. De eitjes zijn moeilijk zichtbaar en vindbaar. Ze zijn zeer klein en zien er witgeel tot doorzichtig uit.

De hele levenscyclus van een voedselmot bedraagt 4 maanden bij gunstige omstandigheden. Deze omstandigheden betekenen de aanwezigheid van voldoende voedsel en een gunstige omgevingstemperatuur.

Men spreekt van een volledige gedaanteverwisseling: ei – larve – pop – volwassen voedselmot.


De voedselmot is een nachtvlinder. Hij wordt ’s nachts actief en vliegt dan rond lichtbronnen. Als de motten stil zitten, houden ze hun vleugels dicht tegen elkaar en plat op de rug.


Ze komen over de hele wereld voor.


Comments


bottom of page