top of page

Meer informatie over de Duitse kakkerlak.

Duitse kakkerlak = Blattella Germanica

De kakkerlak behoort tot de orde van de insecten en lijkt een beetje op een kever. De Duitse kakkerlak wordt 10 tot 15 mm groot, antennes niet meegerekend. Ze hebben een gele, lichtbruine kleur met op hun schild 2 donkere lengtestrepen. Oorspronkelijk zijn ze van tropische oorsprong maar intussen komen ze wereldwijd voor. Op hun kop hebben ze antennes. Ze hebben vleugels maar kunnen niet vliegen. Ze kunnen zich zowel horizontaal als verticaal zeer snel voortbewegen. Een Duitse kakkerlak leeft gemiddeld 6 maanden.


Het is een alleseter met een voorkeur voor zachte en zoete voedingsstoffen. Daarnaast eten ze ook bedorven voedsel, papier, eigen soortgenoten. Ze kunnen ook enkele weken zonder voedsel overleven.


Ze houden van vochtige en warme plaatsen. De Duitse kakkerlakken houden niet van licht en daarom verstoppen ze zich overdag en zijn ze vooral ’s nachts actief om dan op zoek te gaan naar voedsel. Waar kan je de Duitse kakkerlak terug vinden?

  • in keukens: achter ovens, achter fornuizen, achter koelkasten, in keukenkastjes, ... .

  • in sanitaire voorzieningen.

  • in productieruimtes.

  • in zwembaden.

  • in bakkerijen.

  • in flatgebouwen: meestal heeft dan de hele blok hier last van.

  • in woningen.

  • in restaurants.

Kakkerlakken planten zich snel voort. Na het paren worden de eitjes afgezet in een capsule . Dit eipakketje of oötheca genaamd (zie foto), draagt het vrouwtje met zich mee op het achterlijf, tot dit eipakketje op een uitgekozen plaats wordt afgezet. Zo een eipakketje kan 30 tot 40 eitjes bevatten. Het vrouwtje verstopt zich in spleten en kieren totdat de eitjes uitkomen om haar nakomelingen te beschermen. Tijdens deze periode is het vrouwtje weinig actief en eet en drinkt ze weinig. Eén vrouwtje kan per leven zo een 8-tal pakketjes leggen. De eitjes komen uit na 3 tot 6 weken. Uit het eitje komt een nimf, die een aantal ontwikkelingsfasen doormaakt om uit te groeien tot een volwassen kakkerlak. Het aantal vervellingen tijdens deze fasen kan variëren afhankelijk van de leefomstandigheden. Een volwassen kakkerlak vervelt niet meer. Men spreekt hier van een onvolledige gedaanteverwisseling.


Comments


bottom of page