top of page

Meer informatie over vlooien.

Kattenvlo = Ctenocephalides Felis

De vlo behoort tot de groep van de gevleugelde insecten alhoewel ze geen vleugels heeft. De kleur van de vlo is roodbruin. Hun lichaam bestaat uit 3 delen: de kop, het borststuk en het achterlijf. Ze hebben een kleine, gebogen kop, een slecht zicht en 2 antennes. Opvallend aan de kop is dat deze bestaat uit verschillende uitsteeksels. Het borststuk bevat 3 paar poten waarvan de achterste poten ontwikkelt zijn tot zeer krachtige springpoten. Het achterlijf is afgeplat en gesegmenteerd. De vlo kan 1 tot 4 mm groot worden.


Het zijn parasieten want ze hebben een gastheer (mens of dier) nodig om te kunnen overleven. Ze zuigen bloed van hun gastheer. Deze gastheer kan zowel een dier met lichaamsbeharing zijn zoals je kat, je hond, … of een dier met veren zoals een vogel alsook de mens. Ze komen wereldwijd voor.

De vrouwtjes slaan sperma op. Zij zijn in staat om elke dag 50 eitjes te leggen na een bloedmaaltijd. De eitjes worden op de gastheer gelegd. Ze kunnen echter makkelijk van de gastheer afvallen en zich op deze manier op verschillende plekken verspreiden. De larven die uit de eitjes komen hebben eveneens voedsel nodig en een beschutte plaats om zich verder te kunnen ontwikkelen. Ze zijn zelf nog niet in staat om bloed te zuigen en zijn dus voor hun voedsel afhankelijk van de volwassen vlo. De larven voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo en met de huidcellen van de gastheer.

De duur van de verpopping is afhankelijk van de aanwezigheid van een gastheer: zo kan de vlo gedurende een zeer lange tijd, tot zelfs 12 maanden, in de pop overleven tot er zich een gastheer aanbiedt. Wanneer er een gastheer bij hen in de buurt komt, vallen zij massaal aan en zuigen bloed. De vlo ondergaat een volledig transformatie: ei → larve → pop → vlo. De volwassen vlo kan 130 dagen leven indien ze over voldoende voedsel beschikt.


Weetje: doordat de vlo over een taai achterlijf beschikt is het moeilijk om haar tussen 2 vingers te pletten.


Weetje: een kattenvlo kan gedurende haar leven tot 2000 eitjes leggen.

Comments


bottom of page