Fruitvlieg = Drosophila
De fruitvlieg wordt ook wel de bananenvlieg of azijnvlieg genoemd. Hij wordt 2 à 3 mm groot. Het lichaam bestaat uit 3 segmenten: de kop, het borststuk en het achterlijf. De ogen van de fruitvlieg zijn dieprood. Het borststuk is geel van kleur met dikke zwarte haren. Het bevat 2 paar vleugels en 3 paar poten. Aan het achterlijf herken je een vrouwtje of een mannetje: het mannetje heeft een zwarte stip op het afgerond achterlijf terwijl het vrouwtje geen zwarte stip heeft en een puntig achterlijf.
De fruitvlieg voedt zich met rottende, gistende en suikerhoudende planten- en vruchtendelen, alsook met verwelkte bloemblaadjes, koffiedik, gebruikte koffiepads, gebruikte theezakjes, wijnresten, bierresten, … Daarom kun je fruitvliegjes op veel plaatsen terugvinden: in bedrijven waar er gewerkt wordt met fruit en gist, in composthopen, in de horecakeukens, in brouwerijen, in de supermarkt, groentewinkels, op rottend en gistend voedsel, in je gft container, … maar ook in je eigen huishouden. Producenten van jam, bier, frisdank, … hebben niet graag te maken met fruitvliegjes. Ook in de horeca en cafés kunnen fruitvliegjes een serieus probleem zijn. Want ze kunnen veel schade aanrichten. Ze komen over de hele wereld voor.
De fruitvlieg plant zich razend snel voor. Eén vrouwtje kan voor honderden nakomelingen zorgen. Het ontwikkelingsproces van een eitje tot een volwassen fruitvlieg duurt maar een week of twee. Het vrouwtje kan slechts één keer paren, het mannetje meerdere keren. Het vrouwtje legt 400 eitjes op een rottende en gistende massa omdat de larven dan onmiddellijk voorzien zijn van voedsel. De larven leven van de bacteriën en gistcellen in het voedsel. De larven ontpoppen zich tot een fruitvlieg en hebben een levensduur van 2 tot 9 weken. Men spreekt van een volledige gedaanteverwisseling: ei → made → pop → vlieg.
De fruitvlieg is ook een nuttig dier: ze wordt gebruikt voor medische doeleinden. Het zijn ook opruimers van rottend voedsel.
Weetje: wanneer fruit gaat rotten ontstaat er een gistingsproces en wordt er alcohol gevormd. Hier worden fruitvliegjes door aangetrokken.
Weetje: vers, gaaf fruit wordt niet aangetast door fruitvliegjes maar wel aangesneden of beschadigd fruit.
Kommentare