MARTER
MARTER = MARTES FOINA
Er zijn verschillende soorten marters. Bij ons is het vooral de steenmarter die voor overlast zorgt.
Marters zijn beschermde diersoorten en mogen dus niet gevangen en/of bestreden worden!
UITZICHT & KENMERKEN
De marter is een slank, middelgroot roofdiertje.
Het heeft een bruine vacht en een typerende witte keelvlek. De poten en de zachte pluimstaart zijn donkerder van kleur. De marter is tussen de 30 en 55 cm lang en weegt 0,5 tot 2 kg.
Het zijn goede klimmers.
Het is een solitair zoogdier en zeer territoriaal: ze beschermen hun leefgebied en markeren het door hun geursporen achter te laten. Omdat de marter de populatie muizen, ratten en andere kleine knaagdieren onder controle houdt, is hij ook nuttig voor de mens.
VOEDSEL
Het is een carnivoor die zich voedt met klein pluimvee, kleinvee, vogels, muizen, ratten, … .
Daarnaast eten ze ook insecten, wormen, eieren, vissen, vruchten, fruit en bessen.
Het zijn echte jagers en ze voeden zich met alles wat ze op hun pad tegen komen.
HABITAT
Ze houden van warme en droge plekken.
Zo kunnen ze op verschillende plaatsen leven: in bossen, dicht bij huizen/bedrijven, in schuren, op zolders, in stallen, onder stapels hout, … .
De marter heeft verschillende schuilplaatsen.
De marter is een nachtdier maar in de zomer, wanneer de nachten kort zijn of bij extreme temperaturen, zie je ze dan soms ook overdag.
Het is een cultuurvolger: ze wonen in de buurt van de mens.
VOORTPLANTING
Marters maken niet echt een nest maar ze gebruiken het aanwezige materiaal dat ze zo schikken dat het voor een nest kan doorgaan.
Ze gooien 1 nest per jaar. De paartijd loopt van juni tot augustus. De draagtijd is 9 maanden. De jongen worden 8 weken gezoogd.
De marter heeft geen natuurlijke vijanden, de natuur zorgt er zelf voor dat hun aantal in evenwicht blijft.
SCHADE
Gezondheidsschade:
-
Ze kunnen veel geluidshinder veroorzaken en het slaappatroon deftig verstoren.
-
Marters kunnen vol vlooien zitten die ze dan bij ons kunnen binnen brengen.
​
Imago schade:
-
Hun aanwezigheid kan irritant zijn, vooral als je te maken krijgt met geurhinder. Dit omdat ze steeds op dezelfde plaats hun urine en uitwerpselen achter laten. Ook brengen ze hun gevangen prooien vaak mee naar hun nest. Wat zij niet opeten, gaat rotten en stinken. Door de stank blijven klanten weg.
-
Wanneer er zich een marter heeft genesteld in je omgeving, kan dit ervoor zorgen dat je met een nieuwe ongedierteplaag te maken krijgt zoals bijvoorbeeld een vliegenplaag. Deze komen af op het organisch voedsel dat zij niet opeten.
​
Financiële schade:
-
Bijtschade: ze kunnen heel veel schade veroorzaken o.a. de leidingen en kabels van je auto, … vernielen (sommige kabels bevatten visolie: de geur van visolie trekt hun aan), bijten aan het isolatiemateriaal dat ze vaak gebruiken voor hun nest, schade aan je dak, … .
​